A Sant Feliu de Guíxols.

dilluns, 16 de juny del 2014

PLÀTANS

Els plàtans pertanyen a la família de les musàcees. Són el fruit del plataner. El seu origen està en la regió indolamalaia, i es va propagar fins a Hawaii i la Polinèsia. Va arribar a les illes Canàries a finals del segle XIX i principis del XX.

Els plàtans són fruites de color groc, allargats i es troben en grups de tres a vint. Es poden recol·lectar tot l’any (fins a tres recol·lectes en un any). El seu sabor pot ser més o menys dolç segons la varietat. Les varietats es distingeixen per la mida i color, que pot ser groc, verd o vermell. Són la fruita tropical més cultivada.

Són rics en hidrats de carboni, potassi, magnesi, àcid fòlic i vitamines, sobretot vitamina A. Va bé per a tothom excepte per als diabètics i obesos perquè conté midó i sucre. Són una bona font d’energia perquè aporta entre 88 i 95 kcal/100g. Té més poder saciant que altres fruites.

El consum més habitual és en fresc, però també es pot menjar fregit. A les zones del nord es consumeix com a postre, però en països tropicals i subtropicals, és uan part essencial de la dieta diària. Hi ha alguns tipus de plàtans, com el “plátano macho” que es cuina i consumeix quan està verd. Es poden fer rodelles de plàtan deshidratat o farina de plàtan. En alguna zona de l’Àfrica també es fa servir per a fer una espècie de cervesa baixa en alcohol. Algun altre producte que es pot elaborar amb plàtans són purés, sucs, licors i llaminadures.


Fotografia presa a "Frutería López".
C/ València, 17220 Sant Feliu de Guíxols.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada