Els plàtans pertanyen a la
família de les musàcees. Són el fruit
del plataner. El seu origen està en la regió indolamalaia, i es va propagar fins
a Hawaii i la Polinèsia. Va arribar a les illes Canàries a finals del segle XIX
i principis del XX.
Els plàtans són fruites de
color groc, allargats i es troben en grups de tres a vint. Es poden
recol·lectar tot l’any (fins a tres recol·lectes en un any). El seu sabor pot
ser més o menys dolç segons la varietat. Les varietats es distingeixen per la
mida i color, que pot ser groc, verd o vermell. Són la fruita tropical més
cultivada.
Són rics en hidrats de
carboni, potassi, magnesi, àcid fòlic i vitamines, sobretot vitamina A. Va bé
per a tothom excepte per als diabètics i obesos perquè conté midó i sucre. Són
una bona font d’energia perquè aporta entre 88 i 95 kcal/100g. Té més poder
saciant que altres fruites.
El consum més habitual és
en fresc, però també es pot menjar fregit. A les zones del nord es consumeix
com a postre, però en països tropicals i subtropicals, és uan part essencial de
la dieta diària. Hi ha alguns tipus de plàtans, com el “plátano macho” que es
cuina i consumeix quan està verd. Es poden fer rodelles de plàtan deshidratat o
farina de plàtan. En alguna zona de l’Àfrica també es fa servir per a fer una
espècie de cervesa baixa en alcohol. Algun altre producte que es pot elaborar
amb plàtans són purés, sucs, licors i llaminadures.
Fotografia presa a "Frutería López".
C/ València, 17220 Sant Feliu de Guíxols.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada