A Sant Feliu de Guíxols.

divendres, 13 de juny del 2014

CARXOFES

La carxofera és una hortalissa bianual i trianual, originaria del nord d’Àfrica i del sud d’Europa. Sembla ser que a l’edat mitjana els àrabs varen estendre el seu cultiu per Europa, millorant les varietats. El 90% de la producció mundial de carxofes es troba a la conca mediterrània.

La carxofa és la flor de la carxofera, la part comestible de la planta. Es recol·lecta des del mes d’octubre durant tot l’hivern, i es pot allargar la collita fins als mesos de maig o juny depenent del clima. Les varietats de carxofes es classifiquen segons el seu lloc d’origen i es diferencien per la forma, mida, color i precocitat. A Espanya, la varietat que més es cultiva és la carxofa Blanca de Tudela (Navarra), que és arrodonida, petita, de color verd i amb les fulles centrals molt compactes.

Conté molta aigua i hidrats de carboni. També proteïnes i fibra, cosa que afavoreix el trànsit intestinal. Entre les vitamines, destaquen la B1, B3 i E. El mineral més abundant és el potassi, que és necessari per a la activitat muscular i per a la transmissió i generació del impuls nerviós, però també té molt magnesi (que es relaciona amb el funcionament dels intestins, nervis i músculs), fòsfor i calci. Té propietats diürètiques.

Es poden cuinar al vapor, bullides, fregides, arrebossades, guisades, en sofregits, a la brasa, al forn... Es pot conservar en aigua i sal, en adob, en vinagre o congelada. 

Fotografia presa a "Frutería López".
C/ València, 17220 Sant Feliu de Guíxols.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada