La carxofera és una hortalissa
bianual i trianual, originaria del nord d’Àfrica i del sud d’Europa. Sembla ser
que a l’edat mitjana els àrabs varen estendre el seu cultiu per Europa,
millorant les varietats. El 90% de la producció mundial de carxofes es troba a
la conca mediterrània.
La carxofa és la flor de
la carxofera, la part comestible de la planta. Es recol·lecta des del mes d’octubre
durant tot l’hivern, i es pot allargar la collita fins als mesos de maig o juny
depenent del clima. Les varietats de carxofes es classifiquen segons el seu
lloc d’origen i es diferencien per la forma, mida, color i precocitat. A Espanya,
la varietat que més es cultiva és la carxofa Blanca de Tudela (Navarra), que és
arrodonida, petita, de color verd i amb les fulles centrals molt compactes.
Conté molta aigua i
hidrats de carboni. També proteïnes i fibra, cosa que afavoreix el trànsit
intestinal. Entre les vitamines, destaquen la B1, B3 i E. El mineral més
abundant és el potassi, que és necessari per a la activitat muscular i per a la
transmissió i generació del impuls nerviós, però també té molt magnesi (que es
relaciona amb el funcionament dels intestins, nervis i músculs), fòsfor i
calci. Té propietats diürètiques.
Es poden cuinar al vapor,
bullides, fregides, arrebossades, guisades, en sofregits, a la brasa, al
forn... Es pot conservar en aigua i sal, en adob, en vinagre o congelada.
C/ València, 17220 Sant Feliu de Guíxols.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada