A Sant Feliu de Guíxols.

dijous, 19 de juny del 2014

FESOLS O MONGETES SEQUES

El fesol o mongeta seca és la llavor de la mongetera, una planta lleguminosa. Prové d’Amèrica i fa més de set mil anys que es cultiven.

Hi ha molta variabilitat de fesols segons la seva forma, color i mida, però sempre tenen forma de ronyó. N’hi ha de blanques, de vermelles, de negres, de l’ull negre, de l’ull ros, de Santa Pau, del ganxet...

Són una font important de proteïnes i hidrats de carboni. Són ideals per a persones amb treballs físics o en època de creixement pel seu poder energètic. La seva fibra soluble  és un remei per al colesterol i les malalties cardiovasculars, i també va bé contra l’estrenyiment. És un aliment ric en minerals com el ferro, el potassi i el magnesi. Destaca la vitamina A.

Les llegums s’han de deixar el dia abans en remull per a poder-les cuinar bé. S’acostumen a consumir més durant l’hivern. Tenen una gran versatilitat en la cuina i es poden combinar amb una gran quantitat d’ingredients, siguin carns, verdures o peixos. També es poden utilitzar en amanides.

    Mongeta blanca.

 Mongeta pinta.

         Fesol de l'ull negre.

Fotografies preses a "Frutería López".
C/ València, 17220 Sant Feliu de Guíxols.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada