El fesol o mongeta seca és
la llavor de la mongetera, una planta lleguminosa. Prové d’Amèrica i fa més de
set mil anys que es cultiven.
Hi ha molta variabilitat
de fesols segons la seva forma, color i mida, però sempre tenen forma de ronyó.
N’hi ha de blanques, de vermelles, de negres, de l’ull negre, de l’ull ros, de
Santa Pau, del ganxet...
Són una font important de
proteïnes i hidrats de carboni. Són ideals per a persones amb treballs físics o
en època de creixement pel seu poder energètic. La seva fibra soluble és un remei per al colesterol i les malalties
cardiovasculars, i també va bé contra l’estrenyiment. És un aliment ric en minerals
com el ferro, el potassi i el magnesi. Destaca la vitamina A.
Les llegums s’han de
deixar el dia abans en remull per a poder-les cuinar bé. S’acostumen a consumir
més durant l’hivern. Tenen una gran versatilitat en la cuina i es poden
combinar amb una gran quantitat d’ingredients, siguin carns, verdures o peixos.
També es poden utilitzar en amanides.
Fotografies preses a "Frutería López".
C/ València, 17220 Sant Feliu de Guíxols.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada