L’ametlla és el fruit de l’ametller
(Prunus amygdalus). Té forma
arrodonida d’un centímetre i mig o dos centímetres. Es recol·lecta de juliol a
setembre. El seu origen està a les muntanyes de l’Àsia Central. Es va
distribuir per Pèrsia i Mesopotàmia i després a la resta de civilitzacions a
través de les rutes comercials. Fa més de 2000 anys que es cultiva l’ametller a
Espanya.
Les ametlles s’han de conservar
en un lloc fresc i sec, però també es poden posar a la nevera. A part del seu
consum culinari, també es fan servir per a confeccionar mascaretes d’efectes
nutritius i revitalitzants, i per a tractar malalties de la pell, com
dermatosis i cremades superficials.
És el fruit sec més
beneficiós per a la salut. Té un alt valor energètic i nutritiu, i un baix
contingut de sucres. Conté proteïnes, fibra, grassa i minerals (magnesi, ferro,
potassi, calci...) i vitamines (B1, B2, E...). El consum prudent d’ametlles
redueix el risc de patir problemes cardiovasculars. Entre 7 i 15 ametlles al
dia ja n’hi ha prou, però se’n poden prendre fins a 20. Un excés podria ser
perjudicial.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada