A Sant Feliu de Guíxols.

divendres, 28 de febrer del 2014

AMETLLES

L’ametlla és el fruit de l’ametller (Prunus amygdalus). Té forma arrodonida d’un centímetre i mig o dos centímetres. Es recol·lecta de juliol a setembre. El seu origen està a les muntanyes de l’Àsia Central. Es va distribuir per Pèrsia i Mesopotàmia i després a la resta de civilitzacions a través de les rutes comercials. Fa més de 2000 anys que es cultiva l’ametller a Espanya.

Les ametlles s’han de conservar en un lloc fresc i sec, però també es poden posar a la nevera. A part del seu consum culinari, també es fan servir per a confeccionar mascaretes d’efectes nutritius i revitalitzants, i per a tractar malalties de la pell, com dermatosis i cremades superficials.

És el fruit sec més beneficiós per a la salut. Té un alt valor energètic i nutritiu, i un baix contingut de sucres. Conté proteïnes, fibra, grassa i minerals (magnesi, ferro, potassi, calci...) i vitamines (B1, B2, E...). El consum prudent d’ametlles redueix el risc de patir problemes cardiovasculars. Entre 7 i 15 ametlles al dia ja n’hi ha prou, però se’n poden prendre fins a 20. Un excés podria ser perjudicial.

S’han de consumir sense pell i amb elles es poden fer begudes, picades, receptes tant dolces com salades, aperitius, salses, torrons, xocolates, farcits, confits, etc. També es fan alguns productes derivats de les ametlles com la llet d’ametlla, orxata, farines i cremes. No s’han de consumir ametlles amargants, ja que poden provocar greus problemes de salut.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada