A Sant Feliu de Guíxols.

dilluns, 3 de març del 2014

CLAVELL O CLAU D'ESPÈCIA

El clavell o clau d’espècia són els botons de les flors seques, encara tancades, de l’arbre del clavell que pertany a la família de les Mirtàcees. El seu aroma i sabor són extremadament forts, picants i ardents. Si es tasta, és amargant i deixa una sensació de fred a la boca.  El seu origen està a les illes Moluques.

És una planta de climes marítims i tropicals, i les collites poden ser abundants o catastròfiques segons la climatologia. S’aprofita una collita anual. Es recull quan comença a agafar color però abans de que s’obri la flor, i després s’assequen els clavells fins que perden dos terços del seu pes original i s’enfosqueixen.

Conté diferents tipus d’olis essencials. Es fa servir en aromateràpia i tractaments dentals. Té propietats analgèsiques, antiinflamatòries, antibacterianes i anestèsiques (algú diu també que afrodisíaques). Es pot aplicar directament a les genives o al queixal per controlar el dolor, però no es recomana utilitzar en criatures.

Es fa servir en la cuina de tot el món, sigui sencer o mòlt, tant en plats dolços com en salats. Es recomana utilitzar-lo en petites quantitats. Aromatitza pastissos, galetes, conserves... i sintonitza molt bé amb carns i amb vins calents. Cal conservar en un envàs hermètic protegit de la llum i de la humitat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada