La llimona és una fruita cítrica
que prové dels llimoners del Mediterrani. Pertany a la família de les Rutàcees, al gènere Citrus. Es va importar de la Xina al segle XII.
És àcida i té moltes bones
propietats, tant guaridores com preventives. Té una alta aportació de vitamina
C que reforça les defenses de l’organisme i té poder desinfectant. També conté
vitamina P que ajuda a tonificar els capil·lars i els vasos sanguinis, però també
compta amb algunes altres vitamines com la B1, B2, B3, B5, B6 i PP. Ajuda a
cicatritzar ferides, tant si s’ingereix com si s’aplica de manera externa. És
ric en minerals entre els que destaquen el potassi que és beneficiós per al
tractament de la hipertensió arterial, el magnesi, el calci i el fòsfor, però
també conté sodi, ferro i fluor.
Aquesta fruita està
considerada medicinal, però està contraindicada en casos de desmineralització,
descalcificació, anèmia, raquitisme, fragilitat dels ossos, inflamació de les
genives, aftes, ferides a la pell, en edats avançades o en nens dèbils, en
casos d’insomni, de restrenyiment crònic, d’inflamació de pròstata o de matriu,
durant el període menstrual i en malalties nervioses.
Té molt poques calories.
Es manté a temperatura ambient uns quinze dies i a la nevera fins a unes cinc
setmanes. Aporta bon gust a molts plats. Són grans companys d’amanides,
arrossos, verdures, peixos, postres, etc. També es fa servir a la cuina com a
decoració.
Algunes varietats de la
llimona, són la llimona verna, que és gran, allargada i amb poques llavors, la
llimona fina verna, que és mitjana i fa molt de suc, la primafiori també
mitjana i amb molt suc, però menys àcida que l’anterior i la eureka que és la
més àcida.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada