La sal (clorur sòdic) ha estat molt important en
la història i incús es va fer servir de moneda d’on deriva la paraula “salari”.
Es fa servir per a conservar els aliments i per a potenciar el seu gust.
Hi ha dos tipus de sal, la
sal marina i la sal de roca. La primera s’obté per evaporació a través del sol
i el vent. És molt rica en oligoelements. La sal de roca s’extreu de canteres.
Al mercat i en funció de
la seva mida, podem trobar sal fina, que també s’anomena sal de taula i la sal
gruixuda que té cristalls més grans i s’acostuma a fer servir per coure a la
sal o per carns a la brasa.
Depenent de la seva
procedència o característiques, també podem trobar diferents tipus de sal com
la sal Maldon, provinent d’aquesta
ciutat i de mida mitjana, la sal de Guerande, que prové de França i és de color
gris del fons marí, la flor de sal (reina de les sals), que es fa servir sempre
en cru i és molt apreciada amb forma d’escama i un cert gust a violeta, la sal
negra, del nord de la Índia amb un gust força particular, la sal fumada, amb
gust i olor a fum, el glutamant monosòdic, extret d’algues i de blat, la Gomashio
habitual al japó, que és una barreja de sal i llavors de sèsam, la sal d’api,
que és una barreja de sal i llavors d’api triturades, etc.
Una persona consumeix de
mitjana entre 10 i 12 grams de sal al dia. Si hi ha un excés de consum de sal,
es retenen líquids augmentant el pes i els cor, el fetge i els ronyons, han de
treballar més. També pot produir hipertensió arterial amb el pas del temps així
com malalties del cor, del fetge i renals, però en un consum moderat, la sal
contribueix al bon funcionament de l’organisme, facilitant la digestió,
mantenir el nivell de líquids, proporcionar minerals i evitar nàusees i rampes.
El consum diari de sal
iodada evita trastorns en nens i adults tals com retard mental, avortaments,
malformacions congènites, nanisme, hipotiroïdisme...
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada