A Sant Feliu de Guíxols.

dilluns, 24 de febrer del 2014

OLI

L’oli és una grassa d’origen vegetal que es conserva en estat líquid a temperatura ambient. Podem trobar olis de diferents aromes i sabors segons el seu grau de refinament o segons el seu origen. Els tipus d’oli més comuns per a la cuina són el d’oliva (pilar de la dieta mediterrània) i el de gira-sol, però també es fa servir el de soja i el de blat de moro entre d’altres.

L’oli d’oliva s’extreu de les olives. El millor és el que s’anomena “verge”, de color clar, ideal per a les amanides, entrepans, sopes fredes, vinagretes i allioli. L’oli de gira-sol s’obté de la llavor del gira-sol (pipes) i es fa servir més per a fregir, però també s’utilitza per a maioneses i amanides. És molt lleuger i té un sabor agradable. L’oli de soja sol ser matèria prima per a l’elaboració de margarina i s’acostuma a fer servir en la cuina xinesa. El de blat de moro és més insípid i normalment només es fa servir per a fregir, ja que s’escalfa molt ràpidament i no agafa el gust dels altres aliments. També pot ser útil en rebosteria.


S’ha de prescindir de l’oli si es vol aprimar. En general tots els olis en cru tenen un efecte reductor sobre els nivells de colesterol en sang, però al escalfar-los, les grasses passen a ser saturades i llavors faciliten que el colesterol es mantingui en les artèries augmentant el risc de malalties cardíaques.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada