L’oli és una grassa d’origen
vegetal que es conserva en estat líquid a temperatura ambient. Podem trobar
olis de diferents aromes i sabors segons el seu grau de refinament o segons el
seu origen. Els tipus d’oli més comuns per a la cuina són el d’oliva (pilar de
la dieta mediterrània) i el de gira-sol, però també es fa servir el de soja i
el de blat de moro entre d’altres.
L’oli d’oliva s’extreu de
les olives. El millor és el que s’anomena “verge”, de color clar, ideal per a
les amanides, entrepans, sopes fredes, vinagretes i allioli. L’oli de gira-sol s’obté
de la llavor del gira-sol (pipes) i es fa servir més per a fregir, però també s’utilitza
per a maioneses i amanides. És molt lleuger i té un sabor agradable. L’oli de
soja sol ser matèria prima per a l’elaboració de margarina i s’acostuma a fer
servir en la cuina xinesa. El de blat de moro és més insípid i normalment només
es fa servir per a fregir, ja que s’escalfa molt ràpidament i no agafa el gust
dels altres aliments. També pot ser útil en rebosteria.
S’ha de prescindir de l’oli
si es vol aprimar. En general tots els olis en cru tenen un efecte reductor
sobre els nivells de colesterol en sang, però al escalfar-los, les grasses
passen a ser saturades i llavors faciliten que el colesterol es mantingui en
les artèries augmentant el risc de malalties cardíaques.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada