La ceba (Allium cepa) pertany a la família de les
liliàcies. Prové d’Àsia, però es cultiva a tot el mediterrani i a Mèxic,
arribant a ser un component primordial de la cuina d’aquestes zones. És present
en sofregits, estofats, salses, truites, sopes, amanides, etc. És una planta de
climes temperats i hi ha moltes varietats de ceba: la blanca, la morada, la bavosa,
la de Figueres...
És una de els plantes més
sanes que hi ha, ja que té moltes propietats. Conté vitamines A, B, C i E, cosa
que fa que sigui un revitalitzant i que ajudi a les defenses del nostre cos.
També és molt rica en minerals com ferro, fòsfor, potassi i magnesi entre
d’altres. Les persones amb anèmia i els diabètics l’haurien de tenir molt
present en la seva dieta. És diürètica i sembla ser que disminueix la reacció
al·lèrgica al pol·len.
Les cebes es poden
utilitzar a la cuina tant tendres com seques. La manera més sana de menjar-les
és crua, ja que d’aquesta manera conserven totes les seves propietats. A l’edat
mitjana, a més de menjar-se, es feia servir en farmàcia. S’han de guardar en un
lloc sec i ventilat (no a la nevera) i que no lis arribi llum directa.
Una peculiaritat molt
coneguda de la ceba és que quan es talla, fa plorar. Això es deu a que té una
molècula als seus teixits que al tallar-los, s’allibera i produeix aquest
efecte de llagrimeig. Un truc per a evitar-ho, és posar-la al congelador 10
minuts, o una hora a la nevera, abans de tallar-la (no més temps). També es pot
pelar la ceba, tallar-la per la meitat, i posar-la sota l’aigua freda abans de
continuar tallant. Aquests trucs son efectius a mitges perquè solucionen una
mica el problema, però no del tot.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada